Anu Tuominen: Yksi syli on kolme kyynärää

Anu Tuominen - Yksi syli on kolme kyynärää

Yksi syli on kolme kyynärää, kyynärä on kaksi jalkaa
yksi puuta on 40 naulaa, yksi naula on 32 luotia
yksi tynnyri on neljä vakkaa, vakka on kahdeksan kappaa.

Anu Tuomisen (s. 1961 Lemi) taide yhdistelee löytyneitä esineitä, tuttua eilispäivän käyttötavaraa, joka on pääosin hankittu kirpputoreilta tai kerätty luonnosta. Esineitä ja lankaa yhdistelevät teokset ja installaatiot ovat johdonmukaisia, niiden lukutapa ja logiikka avautuu vaivatta. Tuomisen teoksissa käsityöllä artikuloidaan ennakkoluulottomasti teoreettisia ideoita, vertauskuvia ja sanaleikkejä.

Taideteosten ja installaatioiden lisäksi Tuominen on julkaissut Kuvan sijamuotoja -kirjan (1. painos 2001), johon on kirjattu teosideoita. Näyttely koostuu Tuomisen runsaasta ideoiden ja esineiden kokoelmasta, joka kasvaa ja muuttaa muotoaan vuosien saatossa. Vuonna 2003 Tuominen voitti Ars Fennica -kuvataidepalkinnon ja hänellä on ollut useita näyttelyitä ympäri maailmaa. Kesällä 2018 Vanhalinnan Härkätallin näyttelytilassa ja kotimuseon keittiössä on esillä installaatioita, jotka avaavat tuoreen näkökulman myös Vanhalinnan tuttuun miljööseen ja esineistöön.

-

Anu Tuominen - Kari Cavén

Kesäkuussa Vanhalinnaan aukeaa kaksi taidenäyttelyä: Anu Tuomisen Yksi syli on kolme kyynärää ja Kari Cavénin Satokausi. Tuominen ja Cavén edustavat ansiokkaasti kotimaisen käsitetaiteen huippua, sillä heidän käsistään syntyy teoksia, joiden ennakkoluulottomat ideat tarjoavat katsojalle suuria oivalluksia.

Tuomisen ja Cavénin työskentelyssä on paljon yhtäläisyyksiä: molemmat käyttävät teostensa raaka-aineena vanhoja esineitä sekä yhdistävät kuvaa ja sanaa käsitetaiteelle ominaisella mutkattomuudella. He ihmettelevät, aprikoivat, keksivät ja kokoavat. Lopputuloksena on hyvinkin erilaisia teoksia, jotka tarjoavat yksinkertaisen nerokkaita huomioita elämän suurista kysymyksistä.

Tuomisen ja Cavénin teokset ja ideat jakavat samankaltaisen humoristisen mielenlaadun. He näkevät vanhoissa esineissä hämmästyttäviä asioita ja mahdollisuuksia. Samanlaisia yllättäviä asioita löytyy kielestä, kun tulee katsoneeksi ilmeisten ja tuttujen merkitysten taakse. Näissä asioissa piilee heidän teostensa mielekkyys ja nautinto.

Anu Tuomisen Yksi syli on kolme kyynärää -näyttely sijaitsee Härkätallissa sekä kotimuseon keittiössä ja Kari Cavénin Satokausi -näyttely Makasiinissa. Vanhalinnan kotimuseo ja sen esinekokoelmat yhdistyvät luontevasti Tuomisen ja Cavénin näyttelyihin. Kokonaisuus soveltuu erinomaisesti kaikenikäisille nykytaiteen, vanhojen esineiden ja käsityötaidon ystäville.

-

HUOM! Suuren kysynnän takia näyttelyaikaa jatkettu 16.9.2018 asti.

Museo avoinna sunnuntaisin klo 13-16.
Ryhmille ennakkovarauksesta myös muina aikoina.

www.vanhalinna.fi

Anu Tuominen: Yksi syli on kolme kyynärää | Vanhalinna

Virhe

Sivustolla tapahtui odottamaton virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.