Kari Cavén: Satokausi

Kari Cavén - Satokausi

Kari Cavén (s. 1954 Savonlinna) tekee veistoksia laajasti erilaisista materiaaleista ja kaikenlaisesta kierrätetystä tavarasta. 1980-luvulta lähtien hänen teoksiaan on ollut nähtävillä lukuisia kertoja kansainvälisesti ja vuonna 2014 hän sai Pro Finlandia -mitalin.

Vanhalinnan Makasiinin näyttelyssä on esillä Cavénin metallista, puusta ja muovista valmistettuja veistoksia. Satokausi-näyttely avaa pitkän linjan taiteilijan näkökulman moniin taiteen ilmiöihin: satavuotiaaseen readymadeen, minimalistiseen kuvanveistoon ja tekstiä ja kuvaa yhdistävään käsitetaiteeseen.

Makasiinissa on esillä teoksia, jotka on rakennettu kierrätysmateriaaleista, rakennusteollisuuden raaka-aineista ja vanhoista huonekaluista. Erään mielenkiintoisen kokonaisuuden muodostaa Cavénin uudelleen kasaamat Ikean huonekalut ja kodintarvikkeet. Cavénin veistokset ovat taidokkaasti koostettuja objekteja, tuunattuja tavaroita ja uniikin luonteen omaavia esineitä, jotka määrittelevät uudelleen sanojen merkityksiä ja esineiden funktioita. Käsitetaiteelle ominaisella tavalla teosten herättämät ajatukset paljastavat mielikuvituksellisesti asioissa ja esineissä piilevän potentiaalin.

-

Anu Tuominen - Kari Cavén

Kesäkuussa Vanhalinnaan aukeaa kaksi taidenäyttelyä: Anu Tuomisen Yksi syli on kolme kyynärää ja Kari Cavénin Satokausi. Tuominen ja Cavén edustavat ansiokkaasti kotimaisen käsitetaiteen huippua, sillä heidän käsistään syntyy teoksia, joiden ennakkoluulottomat ideat tarjoavat katsojalle suuria oivalluksia.

Tuomisen ja Cavénin työskentelyssä on paljon yhtäläisyyksiä: molemmat käyttävät teostensa raaka-aineena vanhoja esineitä sekä yhdistävät kuvaa ja sanaa käsitetaiteelle ominaisella mutkattomuudella. He ihmettelevät, aprikoivat, keksivät ja kokoavat. Lopputuloksena on hyvinkin erilaisia teoksia, jotka tarjoavat yksinkertaisen nerokkaita huomioita elämän suurista kysymyksistä.

Tuomisen ja Cavénin teokset ja ideat jakavat samankaltaisen humoristisen mielenlaadun. He näkevät vanhoissa esineissä hämmästyttäviä asioita ja mahdollisuuksia. Samanlaisia yllättäviä asioita löytyy kielestä, kun tulee katsoneeksi ilmeisten ja tuttujen merkitysten taakse. Näissä asioissa piilee heidän teostensa mielekkyys ja nautinto.

Anu Tuomisen Yksi syli on kolme kyynärää -näyttely sijaitsee Härkätallissa sekä kotimuseon keittiössä ja Kari Cavénin Satokausi -näyttely Makasiinissa. Vanhalinnan kotimuseo ja sen esinekokoelmat yhdistyvät luontevasti Tuomisen ja Cavénin näyttelyihin. Kokonaisuus soveltuu erinomaisesti kaikenikäisille nykytaiteen, vanhojen esineiden ja käsityötaidon ystäville.

-

HUOM! Suuren kysynnän takia näyttelyaikaa jatkettu 16.9.2018 asti.

Museo avoinna sunnuntaisin klo 13-16.
Ryhmille ennakkovarauksesta myös muina aikoina.

www.vanhalinna.fi

Kari Cavén: Satokausi | Vanhalinna

Virhe

Sivustolla tapahtui odottamaton virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.