Mauno ja Ester Wanhalinna - intohimona keräily

Mauno ja Ester Wanhalinna olivat Liedon Vanhalinnan viimeinen isäntäpari. He olivat paikallisia persoonia, historian harrastajia ja keräilijöitä, jotka perustivat museon omaan kotiinsa ja kierrättivät matkalaisia muinaisella linnavuorellaan.

Lapsettomana pariskuntana Mauno ja Ester päätyivät lahjoittamaan kotitilansa Turun Yliopistolle vuonna 1956 toiveenaan museon toiminnan takaaminen sekä arkeologisten kaivausten jatkuminen alueella. Lahjoitus toimi lähtölaukauksena lähes 20 vuotta kestäneille arkeologisille kaivauksille ja Vanhalinnan museo on tänään tunnettu sekä arkeologisesta että kansatieteellisestä kokoelmastaan.

Vanhalinnan näyttely Mauno ja Ester –Intohimona keräily käsittelee Maunon ja Esterin elämänvaiheita ja teemoittaa heidän keräilyharrastuksensa kohteita. Maunon intohimoihin kuuluivat mm. aseet, miekat sekä menneeseen agraarikulttuuriin liittyvät esineet. Ester puolestaan oli kiinnostunut taloustavarasta, keramiikasta sekä tekstiileistä. Parin keräilyharrastus ei rajoittunut vain ”vanhoihin” esineisiin, vaan he ymmärsivät myös itse olevansa osa Vanhalinnan historiaa ja he tallensivat monenlaista esineistöä aina omiin päiviinsä saakka. Lähes 10 000 esinettä käsittävää kokoelmaa voi ajatella mikrohistoriallisena puheenvuorona, josta voi lukea erilaisia ajankuvia sekä hetkiä Wanhalinnojen elämästä.

Näyttely nostaa myös esiin Maunon ja Esterin tarinankertojaluonteen. Vanhasta putkiradiosta soi näyttelijöiden uudelleenkertomia tarinoita, jotka perustuvat Wanhalinnojen haastatteluihin ja kirjoituksiin.

Mauno ja Ester Wanhalinna - intohimona keräily | Vanhalinna

Virhe

Sivustolla tapahtui odottamaton virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.