Valkosipulin malliviljelmä Vanhalinnassa

Vanhalinnan kartanon puutarhapelto pääsee keväällä 2023 pitkästä aikaa hyötykäyttöön. Liedon Vanhalinna -säätiö on sopinut kynsilaukan malli- ja koeviljelmän perustamisesta pellolle Torsten Sandbergin kanssa. Liedon seurakunnan kappalaisena työskentelevä Sandberg on aiemmin viljellyt valkosipulia Auran pappilassa.

Puutarhapelto sijaitsee Vanhan Härkätien varressa Vanhalinnan kartanon ja linnavuoren kupeessa. Tänä keväänä Sandberg aikoo istuttaa pellolle noin 200 kevätistukasta, ja syksyllä aloitetaan noin 40 lajiketta käsittävä nousujohteinen viljelyohjelma. Vanhalinnassa on tarkoitus kotouttaa myös uusia lajikkeita. Lisäksi Sandberg suunnittelee alueella lääkekasvien ja niin sanottujen luostarikasvien kasvattamista.

Wanhalinna-suvun vielä asuttaessa kartanoa puutarhapellolla sijaitsi omenatarha. Kartanon puutarhan ylläpito päättyi vuonna 1956, kun Vanhalinna lahjoitettiin Turun Yliopistolle, sillä yliopistolla ei ollut mahdollisuuksia aktiiviseen puutarhanhoitoon. Näin ollen puutarhan koko on vuosien saatossa pienentynyt ja kasvilajien kirjo vähentynyt. Myöskään vuonna 1998 perustetulla Liedon Vanhalinna -säätiöllä ei ole ollut taloudellisia edellytyksiä puutarhan elvyttämiseen. Säätiö iloitseekin suuresti mahdollisuudesta ottaa edes osa puutarhasta takaisin hyötykäyttöön.

Lisätiedot:
Liedon Vanhalinna -säätiön toiminnanjohtaja Lauri Viinikkala, lauri.viinikkala@utu.fi, 050 308 8167
Torsten Sandberg, sandbergs.info@elisanet.fi, 045 123 1825