Kulttuuripolut
Vanhalinnan luontoon ja historiaan voi tutustua itsenäisesti opastauluin ja ääniopastein varustetuilla luonto- ja kulttuuripoluilla. Arkeologiapolun, Historiapolun ja Ystävänpolun maastotöihin sekä opastusten toteuttamiseen on saatu tukea leader-ryhmä Varsin Hyvä ry:n kautta Euroopan maaseudun kehittämisrahastosta. Myös Vanhalinnan museon ystävät ry on tukenut hankkeita.
Vanhalinnaan voi tulla myös patikoiden Maaherran makasiinilta (Henrikinkatu 10, Turku) alkavaa Suomen sydän -reittiä pitkin. 11,5 km pituinen reitti mukailee Aurajokivartta esitellen alueen historiaa ja ympäristöä.
Arkeologiapolku
Vanhalinnan arkeologiapolku johdattaa kulkijan läpi esihistorian kertoen Vanhalinnan alueen muinaisjäännöksistä, arkeologian työtavoista ja menetelmistä sekä muinaisjäännösten hoidosta.
Arkeologiapolku kiertää Vanhalinnan pihapiiristä Aurajoen rantaa myöten aina linnavuoren ympäri ja ylös asti hienojen näköalojen ääreen. Polun pituus on yhteensä 800 metriä ja se on varustettu tietoa sisältävin opaskyltein.
Kuva: Johannes Lahti
Historiapolku
Historiapolku laajentaa Arkeologiapolun kierrosta ja kertoo enemmän Vanhalinnan tilan historiasta ja sen vaiheista. Historiapolku siirtyy esihistoriasta historialliselle ajalle kertoen muun muassa Vanhalinnan tilan aikaisemmista omistajista, tilaan kuuluvista tai kuuluneista rakennuksista sekä alueen kasvillisuudesta. Historiapolun pituus on 1,4 kilometriä.
Kuva: Johannes Lahti
Suomen sydän
Suomen sydän -kulttuurikuntoilureitti kulkee Turun keskustan tuntumasta Maaherran makasiinilta Liedon Vanhalinnaan. Reitin voi kulkea joko kävellen tai polkupyörällä ja aloittaa kummasta päästä tahansa. Suomen sydän -reitti on kokonaisuudessaan pituudeltaan 11,5 kilometriä ja reitillä on 12 opastaulua sekä useita pieniä Vanhalinna-logolla varustettuja opastekylttejä.
Suomen sydän -reitti vie aikamatkalle Turun historiaan. Reitillä tutustutaan suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin vaiheisiin kävelemällä Aurajoen rannoilla samoilla paikoilla, joilla Agricola, Porthan ja Runeberg aikoinaan kävelivät. Lisäksi tutustutaan Aurajoen ja Turun alueen ympäristön kehitykseen.
Reitille voi valita ääniopastuksen kolmesta teemasta: Kylillä ja kulttuurimaisemassa, Sodan ja rauhan joki sekä Vehreä Aurajokilaakso. Kukin teema sisältää 12 osaa, jotka kuljettavat kuulijan Turun Maaherran makasiinilta Liedon Vanhalinnaan ja ajallisesti esihistoriasta nykypäivään.
Reittisisällön ovat toteuttaneet Kulttuurikuntoilun keskuspuiston yhteistyökumppanit: Varsinais-Suomen kulttuurirahasto, Turun yliopistosäätiö, Liedon Vanhalinna -säätiö ja Turun yliopisto.
Lisätietoja ja ladattavat opastukset löytyvät Turun kaupungin nettisivuilta.
Kuva: Rauno Mannila
Ystävänpolku
Ystävänpolku kulkee Aurajoen rannassa ja tuo Linnavuoren ja Aurajokilaakson maiseman näkyviin samaan tapaan kuin muinaisina aikoina, kun Linnavuorta lähestyttiin laivoin. Ystävänpolku alkaa Vanhalta Härkätieltä ja johtaa Linnavuoren juurelle ja Vanhalinnan kartanon pihapiiriin. Polun pituus on noin 1,5 kilometriä. Ystävänpolku on osa Vanhalinnan kulttuuripolkuja, ja sitä pitkin voi kulkea aina Turkuun asti. Tällöin polku yhdistyy Suomen Sydän -kulttuurireitistöön.
Ystävänpolkuun on tehty neljä eri opastuskokonaisuutta: historia, vanhat tarinat, kasvillisuus ja lapsille suunnattu viikinkisatu. Ääniopasteet löydät soittolistana tämän sivun alalaidasta. Sama vihko pdf-muotoisena löytyy tämän sivun alalaidasta.