Kulttuuripolut

Vanhalinnan luontoon ja historiaan voi tutustua itsenäisesti opastauluin ja ääniopastein varustetuilla luonto- ja kulttuuripoluilla. Arkeologiapolun, Historiapolun ja Ystävänpolun maastotöihin sekä opastusten toteuttamiseen on saatu tukea leader-ryhmä Varsin Hyvä ry:n kautta Euroopan maaseudun kehittämisrahastosta. Myös Vanhalinnan museon ystävät ry. on tukenut hankkeita.

Vanhalinnaan voi tulla myös patikoiden Maaherran makasiinilta (Henrikinkatu 10, Turku) alkavaa Suomen sydän -reittiä pitkin. 11.5 km pituinen reitti mukailee Aurajokivartta esitellen alueen historiaa ja ympäristöä.

Kulttuuripoluille on mahdollista saada myös opastus!

Arkeologiapolku

Vanhalinnan arkeologiapolku johdattaa kulkijan läpi esihistorian ja kertoo samalla Vanhalinnan alueen muinaisjäännöksistä, arkeologian työtavoista ja menetelmistä sekä muinaisjäännösten hoidosta.

Arkeologiapolku kiertää Vanhalinnan pihapiiristä, Aurajoen rantaa myöden aina linnavuoren ympäri ja ylös asti hienojen näköalojen ääreen. Arkeologiapolun pituus on yhteensä 800 metriä ja se on varustettu tietoa sisältävin opaskyltein.

Arkeologiapolkuun voi myös tutustua ennakkoon multimediaesityksen kautta täällä (vaatii Flash-playerin).

Arkeologiapolun maastotöihin sekä opastusten toteuttamiseen on saatu tukea leader-ryhmä Varsin Hyvä ry:n kautta Euroopan maaseudun kehittämisrahastosta. Myös Vanhalinnan museon ystävät ry. on tukenut hankkeita.

Kuva: Johannes Lahti

Historiapolku

Historiapolku laajentaa Arkeologiapolun kierrosta ja kertoo enemmän Vanhalinnan tilan historiasta ja sen vaiheista. Historiapolku siirtyy esihistoriasta historialliselle ajalle kertoen mm. Vanhalinnan tilan aikaisemmista omistajista, tilaan kuuluvista tai kuuluneista rakennuksista sekä alueen kasvillisuudesta. Historiapolun pituus on 1,4 kilometriä.

Historiapolun maastotöihin sekä opastusten toteuttamiseen on saatu tukea leader-ryhmä Varsin Hyvä ry:n kautta Euroopan maaseudun kehittämisrahastosta. Myös Vanhalinnan museon ystävät ry. on tukenut hankkeita.

Kuva: Johannes Lahti

Suomen sydän

Suomen sydän kulttuurikuntoilureitti kulkee Turun keskustan tuntumasta Maaherran makasiinilta Liedon Vanhalinnaan. Reitin voi kulkea joko kävellen tai polkupyörällä ja aloittaa kummasta päästä tahansa. Suomen sydän -reitti on kokonaisuudessaan pituudeltaan 11,5 kilometriä ja reitillä on 12 opastaulua ja useita pieniä Vanhalinna-logolla varustettuja opastekylttejä.

Suomen sydän -reitti vie aikamatkalle Turun historiaan. Reitillä tutustutaan suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin vaiheisiin kävelemällä Aurajoen rannoilla, samoilla paikoilla, jossa Agricola, Porthan ja Runeberg jo aikoinaan kävelivät. Jo tuhat vuotta sitten esimerkiksi Koroisissa ja Raunistulassa oli jo asutusta. Lisäksi tutustutaan Aurajoen ja Turun alueen ympäristön kehitykseen.

Reitille voi valita ääniopastuksen kolmesta teemasta: Kylillä ja kulttuurimaisemassa, Sodan ja rauhan joki sekä Vehreä Aurajokilaakso. Kukin teema sisältää 12 osaa, jotka kuljettavat kuulijan Turun Maaherran makasiinilta Liedon Vanhalinnaan ja ajallisesti esihistoriasta nykypäivään asti.

Reittisisällön ovat toteuttaneet Kulttuurikuntoilun keskuspuiston yhteistyökumppanit: Varsinais-Suomen kulttuurirahasto, Turun yliopistosäätiö, Liedon Vanhalinna –säätiö ja Turun yliopisto.

Lisätietoja ja ladattavat opastukset Turun kaupungin internet-sivuilta.

Kuva: Rauno Mannila

Ystävänpolku

Ystävänpolku kulkee Aurajoen rannassa ja tuo Linnavuoren ja Aurajokilaakson maiseman näkyviin samaan tapaan kuin muinaisina aikoina, kun Linnavuorta lähestyttiin laivoin. Ystävänpolku alkaa Vanhalta Härkätieltä ja johtaa Linnavuoren juurelle ja Vanhalinnan kartanon pihapiiriin. Polun pituus on noin 1,5 km. Ystävänpolku on osa Vanhalinnan kulttuuripolkuja ja sitä pitkin voi kulkea aina Turkuun asti. Tällöin polku yhdistyy Suomen Sydän -kulttuurireitistöön.

Ystävänpolun monipuolisista opastuksista löytyy jokaiselle sopiva. Ääniopasteet jokainen voi ladata omaan mp3-soittimeen sivun alalaidasta tai Vanhalinnan yleisöpäätteeltä. Opasvihossa on paljon tietoa, mutta käteen sopivassa muodossa. Opasvihon voi noutaa Vanhalinnasta. Opastusteemoja on neljä: historia, vanhat tarinat, kasvillisuus ja lapsille oma viikinkisatu.

Ystävänpolun ääniopastukset

Voit ladata mp3-muotoiset ääniopastukset omalle tietokoneellesi tai soittimeesi (lataus onnistuu ainakin Chrome-selaimella):

Ystävänpolun ja opastusten tekemiseen on saatu tukea leader-ryhmä Varsin Hyvä ry:n kautta myös Euroopan maaseudun kehittämisrahastosta. Myös Vanhalinnan museon ystävät ry. on tukenut hanketta.

Ystävänpolun liitetiedostot